ALÇI SIVA

İnşaat sektöründe 40 yılını tamamlayan firmamız aşağıda sıralanan hizmetlerde uzman kadrosu ile en hızlı projeleri gerçekleştirmektedir.

Alçı taşı dünyanın varoluşundan bu yana bulunan düşük yoğunlukta bir taştır. İşlendikten sonra çok çeşitli kullanımı olan taş, bugün dünyanın birçok ülkesinde ev ve işyerlerinin duvar ve tavan kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır. Yanmazlığı ve dayanıklılığı ile tüm dünyada bina ve yangın sigortası otoriteleri tarafından kabul görmektedir. İnsan yaşamı için toksik olmayan alçı taşı, bitki ve hayvan yaşamını ise destekleyici nitelikte olduğundan iç mekan yapı malzemelerinin temel taşıdır.

Alçı kaplanan duvar ve tavan yüzeyleri, beyaz renginden dolayı daha inşaat aşamasında bitmiş hissi uyandırır ve temiz bir görüntü sergiler. Çabuk kuruyup boyaya hazır hale gelen sıva alçıları sayesinde yapım hızı artar, yapılar hızla bitirilir.

Alçının yüzeye uygulanması genellikle klasik sıva yöntemiyle yapılmaktadır. Çok büyük yüzeylerde alçı sıva makineleri de kullanılmaktadır. Alçı ile kaplanan duvar ve tavan yüzeyleri beyaz renginden dolayı daha inşaat aşamasında bitmiş hissi uyandırır ve temiz bir görüntü sergiler. Çabuk kuruyup boyaya hazır hale gelen sıva alçıları sayesinde yapım hızı artar ve yapılar hızla bitirilir. Düşük yoğunluğu sebebiyle alçı kullanılan inşaatların yükü hafifler, deprem kuşağında olan ülkemiz için bu konu çok önemlidir. Alçı nefes alır; ortam aşırı nemliyken nemi bünyesine çeker hava kuruduğunda ise bünyesindeki nemi geri verir.

Kısacası alçı yaşanılan ortamların nem dengesini sağlayarak sağlıklı bir ortam oluşturur. Alçı sıva, geleneksel sıvalara göre birkaç kat fazla yalıtım yaptığından yakıt tasarrufu sağlar.

Gözenekli yapısı sayesinde sesi emer ve sesin yansımasını diğer sıvalara göre daha fazla engelleyerek gürültüyü azaltır. Alçı sıva yangın çıkması durumunda insan yaşamını kurtarmaya yetecek zamanı sağlar. Alçının içinde bulunan su 80 – 100 °C sıcaklıkta açığa çıkarak yangının yayılmasını geciktirir.

Yüzeyin Hazırlanması
Uygulama yüzeyinde toz, yağ ve benzeri faktörler varsa yüzey temizlik maddeleri ile temizlenir. Tuğla duvar, beton duvar ve gazbeton duvarlar, uygulama öncesinde su ile ıslatılmadır. Çok düzgün yüzeyli tavanların yüzeyi sıva uygulamasından önce pürüzlendirilmeli veya harcın yapışmasını sağlayıcı bir malzeme ile astarlanmalıdır.

Harcın Hazırlanması

  • Temiz bir kaba yapılacak harç miktarına uygun su alınız ve üzerine alçıyı sepeleyiniz.
  • Yüzen alçının ıslanarak batması için 2-3 dakika bekleyiniz.
  • Mekanik bir karıştırıcı ile iyi bir karışım elde edene kadar karışyıtınız.
  • Harç hazırlandıktan sonra ürün, belirtilen zaman içerisinde kullanılmalıdır.

Uygulama Aşaması
Sıva yapılacak yüzeyin düzgünlük kontrolü yapıldıktan sonra sıva kalınlığı tespit edilir (maksimum 1.5cm kadar olmalıdır). Bu kalınlığa göre kullanılacak olan anolar, mastar boyunu ve yüzey yüksekliğini aşmayacak aralıklarla yerleştirilir. Anolar arası düşey olarak doldurulur. Böylece mastar aralıkları belirlenmiş olur.
Hazırlanan harç sıva küresi üzerine konup ano kalınlığına göre yüzeye kürekle bastırılarak veya malayla atılarak yayılır. Diğer anolar arası bahsedilen işlem sırasına göre doldurulur. Alüminyum mastarlar anolara dayatılarak ve bastırılmadan mastarlanır. Harcın fazlası da sıyrılarak alınır. Bu işlemden sonra yüzeydeki harç, olduğu gibi bırakılır ve diğer ano aralıklarının dolgusuna geçilir. Harç ön prizini yapmaya başlamadan önce yüzey mala ile perdahlanır.